chleb z garnka przepis

Nie popadnij w rutynę i upiecz sobie chleb na Święta (przepis na pyszny chleb z garnka)

Kuchnia

Co zrobić aby święta były magiczne i pachniały domem? Albo piekarnią? Najlepiej upiec pyszny chleb. Planowałam zrobić to pierwszy raz w marcu, kiedy okazało się że zdobycie drożdży w sklepie jest jak wygrana w lotto, ale jakoś nie wyszło. Drugie podejście było jakiś miesiąc temu, kiedy uznałam, że nie można tylko leżeć i oglądać godzinami seriali, tylko wspólnie spędzać czas, robiąc razem coś fajnego. I tak padło na chleb. Ten który widzicie na zdjęciu jest już kolejnym. Uprzedzam, że pieczenie jest uzależniające…

Dlaczego warto upiec chleb w Święta?

W tym wpisie nie chodzi tylko o przepis na chleb, który oczywiście podam poniżej, ale o to żeby w tym trudnym czasie pandemii, kiedy nie możemy spotkać się ze znajomymi, wyjść z nimi do klubu, czy na pyszne jedzonko, nie siedzieć bezczynnie w domu i nie popaść w rutynę.

Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla fajnych kobiet /KLIKNIJ żeby dołączyć/

Uwielbiam godzinami oglądać seriale, ale we dwójkę można robić o wiele fajniejsze rzeczy, na przykład ogrywać kogoś w remika, czy wspólnie gotować.

W tym roku upieczemy w Święta chleb i będzie pachniało w całym domu, a potem będziemy go jeść na gorąco z masłem.

No to przejdźmy do tego przepisu na chleb

Kompletnie nie znam się na pieczeniu, więc poprosiłam Claudię z Takababka, żeby mi coś prostego przesłała. Padło na chleb z chrupiącą i grubą skórką w garnku z Kwestia Smaku. Teraz z perspektywy czasu powiem wam, że jest on banalnie prosty do zrobienia, ale jak przeczytałam instrukcję (tak ze trzy razy) to dzwoniłam do Claudii, żeby mi wytłumaczyła o co w nim u licha chodzi.

To co potrzebujecie to:

Miskę, ściereczkę, żaroodporne naczynie z pokrywką i talerz

Obserwuj mnie na Instagramie /KLIKNIJ/

Składniki na chleb z garnka

Minimalnie zmodyfikowałam proporcje, zamiast ¾ łyżeczki drożdży daję 1,5, i daję 2 płaskie łyżeczki soli, zamiast jednej. Za każdym razem używałam innej mąki i za każdym razem chleb jest pyszny; czy to jest pszenna chlebowa, czy pełnoziarnista gryczana, czy w różnych proporcjach, co tam akurat miałam pod ręką. Możesz dodać kminku, czarnuszki albo ziół.

Przygotuj 400 gramów mąki, 300 ml wody i 1,5 łyżeczki suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru i 2 łyżeczki soli.

Do miski wsyp wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszaj, dolej wody i połącz wszystko łyżką. Następnie na misce połóż talerz i postaw miskę w ciepłym miejscu na 12 godzin.

chleb z garnka przepis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cenna wskazówka dotycząca przepisu na chleb z garnka

Tak jak widzisz, chleb wyrasta 12 do 14 godzin. Potem musi rosnąć jeszcze 1 do 2 godzin, więc jeśli chcesz go na śniadanie to zrób rozczyn około 18.00 (upieczony będzie o koło 9.00 następnego dnia), a jeśli chcesz na kolację to zacznij o 6 rano, a upiecze się na 20.00.

Co po 12 godzinach robimy z naszym ciastem na chleb?

Otóż…

  • rozkładasz ściereczkę, na którą sypiesz trochę mąki (tak żeby ciasto rosnąc nie przykleiło się do niej)
  • na blat podsypujesz trochę mąki, wyciągasz z miski ciasto i lepisz z niego kulkę (tak żeby ta mąka się „wkleiła” z ciasto, przez co nie będzie się kleiło do rąk)
  • tę kulkę kładziesz na ściereczce, przykrywasz jej brzegami i odstawiasz na 2 godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągu
  • włączasz minutnik na godzinę i idziesz robić coś innego
  • po godzinie włącz piekarnik na opcję góra – dół, na 240 stopni i do piekarnika włóż naczynie żaroodporne z pokrywką
  • nastaw minutnik na 30 minut

Przechodzimy do części z pieczeniem chleba

To już ostatnia część, zanim będziesz mogła objadać się chrupiącą piętką z masłem. Weź rękawice, żeby się nie poparzyć i wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika.

  • Naczynie posyp mąką, tak żeby chleb potem ładnie odszedł od spodu
  • Przynieś ciasto chlebowe i delikatnie przenieś ze ściereczki do naczynia
  • Przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika
  • Nastaw minutnik na 30 minut
  • Po tym czasie zdejmij pokrywkę i ostatnie 20 minut piecz chleb bez niej (zgodnie z radą z Kwestia Smaku jak widzę że skórka się przypieka, kładę na nią folie aluminiową)
  • Po 20 minutach wyciągamy chleb, dajemy mu kilka minut i przekładamy na kratkę żeby przestygł.

A potem?  Ćwiczymy swoją silną wolę, albo po prostu kroimy taki gorący i jemy ze świeżym masłem.

Na zdrowie!

Dziewczyny, jeśli uważacie że ten wpis komuś może się przydać to wrzućcie ten wpis na swoją tablicę, udostępnijcie, puście w świat. Dziekuję <3

Jeśli podoba Ci się wpis to zapraszam na facebook /KLIK/ i Instagram /KLIK/