Jabłkowe chipsy – zdrowa alternatywa dla przekąsek

Kuchnia

Wasze dzieci lubią przekąski? W takim razie proponujemy pyszne i zdrowe chipsy jabłkowe! Wspólne przygotowanie chipsów to świetny pomysł na spędzenie czasu ze swoim dzieckiem. Zwłaszcza, że zajmuje to trochę czasu.

Jak zrobić jabłkowe chipsy?

Potrzebujecie kilka ładnych jabłek, cytrynę, piekarnik, dużo cierpliwości. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne (ostrym nożykiem), kroimy na cieniutkie plasterki (około 1,5 – 2 mm), skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem.

J1

Nagrzewamy piekarnik do 80 stopni, ustawiamy termoobieg i czekamy około 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jabłka do wystudzenia. Jest to moment potrzebny na uzyskanie chrupkości.

Po około 4 godzinach, przekładamy jabłka do szczelnych pojemniczków, żeby nie wchłaniały wody.

Pycha! Jabłkowe chipsy to pyszna przekąska

PS Jeżeli lubicie cynamon, to dla siebie zróbcie osobną blaszkę chipsów. Cynamon nie służy małym dzieciom – to silny alergen. Główne alergeny cynamonu to aldehyd cynamonowy i alkohol cynamonowy. Może się pojawić obrzęk jamy ustnej!

Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla mam /KLIKNIJ żeby dołączyć/