Łosoś fit z warzywami w 30 minut (całe danie z piekarnika)

Kuchnia
łosoś z piekarnika w folii

Kiedy ma się na Wigilii całą rodzinę, dzieci i czasami jeszcze psa, warto przygotować się do tego logistycznie. Najlepiej wybrać potrawy, które będą się robiły w trakcie jedzenia pierwszych dań, np zupy. Świetnie sprawdzi się tutaj pełne danie w postaci łososia z bukietem warzyw, oraz ryżem (tak, wiemy 😉 ryż na Wigilię brzmi dziwnie, ale za to jak smakuje! Zamiast niego można dodać pęczak, lub pokrojone w kostkę ziemniaczki)

Pysznie smakuje, świetnie wygląda i robi się go bardzo szybko

Wszystko zrobicie w 30 minut. Potrawa jest o tyle nietypowa, że do rękawa razem z innymi składnikami  dorzucamy jeszcze ugotowany ryż/ pęczak, albo surowe ziemniaki. Smaki podczas pieczenia fantastycznie się przenikają.

Co potrzebujemy do zrobienia łososia z piekarnika?

łosoś z piekarnika w folii

  • torebkę ryżu (paraboiled / basmati)/ lub ziemniaki
  • różyczki kalafiora, brokuł, talarki marchewki, groszek (można korzystać z mrożonek, ale trzeba wcześniej rozmrozić warzywa!)
  • liście świeżego szpinaku
  • łosoś
  • sól, pieprz, chili, czosnek
  • sos sojowy
  • olej
  • masło
  • cytryna
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • rękaw foliowy z dwiema klamerkami

Sposób przygotowania łososia z piekarnika

W czasie kiedy gotuje się ryż/ pęczak, przygotowujemy marynatę do łososia; mieszamy łyżkę oleju z dwiema łyżkami sosu sojowego, startym ząbkiem czosnku oraz chili. Łososia pozbawiamy skóry i kroimy w grubą kostkę, którą wrzucamy do marynaty. Warzywa oprószamy solą i pieprzem. Jeśli wybieramy ziemniaki, to wtedy wrzucamy je razem z innymi warzywami. To musi być mała kostka, żeby się równo upiekły.

łosoś z piekarnika w folii

Do rękawa wrzucamy porcję warzyw, ryż, kawałki łososia, kolejną porcję warzyw, wlewamy marynatę i dodajemy kawałek masła dla smaku, oraz kilka łyżek bulionu warzywnego.

Czas przygotowania i temperatura pieczenia łososia

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, układamy rękaw na blaszce i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia zależy od ilości użytych składników. Ważne aby co 6-7 minut przewracać rękaw, tak aby składniki się przemieszały, a sos wsiąkł w ryż (dzięki temu będzie soczysty i się nie przypali :)).

Po upieczeniu przekładamy potrawę na talerz i jeśli lubimy skrapiamy cytryną do smaku.

Cudownych Świąt i przepysznych doznań kulinarnych!

Jeśli podoba Ci się wpis to zapraszamy na facebook /KLIK/ lub instagram /KLIK/

Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla mam /KLIKNIJ żeby dołączyć/