Najlepszy przepis na świąteczne pierniczki – poczuj magię Świąt

Kuchnia
przepis na pierniczki

Zastanawialiście się co zrobić żeby wasze dzieci zapamiętały święta jako czas rodzinny, błogi, radosny i naprawdę magiczny? Żeby zapamiętały zapach świątecznych potraw, ubieranie choinki, pieczenie pierniczków, a nie tylko moment rozpakowywania prezentów?

Podaruj dziecku wspomnienia

Często zapominamy, że o prezentach maluch zapomni tydzień później, a wspomnienia zostaną na całe życie. Dlatego, ponieważ lubimy łączyć przyjemność z pożytecznym yo proponujemy wam dzisiaj przepis na najlepsze świąteczne pierniczki, które zawsze się udają.

Dlaczego przyjemne z pożytecznym?

przepis na pierniczki

Robienie pierniczków to świetna zabawa sensoryczna. Pierniczki to zapach cynamonu i imbiru. Dodawanie wszystkich składników do miski i zagniatanie ich małymi rączkami to dotyk i ćwiczenia manualne. Przy okazji zawsze można oblizać łyżkę po miodzie i poznać jego smak. Dekorowanie pierniczków to wzrok i wrażenia wizualne. No i oczywiście słuch, kiedy mama lub tata czytają przepis na pierniczki.

Przepis na świąteczne pierniczki

przepis na pierniczki

Podamy wam przepis podstawowy, oraz taki nasz ( w nawiasach). Propagujemy dietę bez zbędnego cukru, dlatego często szukamy zdrowych zamienników. Z naszego przepisu wychodzi około 50 pierniczków.

  • 200 gramów masła
  • 200 gramów drobnego cukru (my daliśmy ksylitol)
  • 2 całe jaja
  • Około 125 ml miodu (my daliśmy pół na pół miód i syrop kolonowy)
  • Łyżka cynamonu i pół łyżeczki imbiru (można dać też przyprawę do pierników)
  • 500 gramów mąki pszennej (my daliśmy pół na pół gryczaną i pełnoziarniastą)
  • Około 100 gramów mąki, na wszelki wypadek jeśli zagniatając ciasto, czujemy  że jest jeszcze lepkie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie starta skórka ze sparzonej cytryny (my nie daliśmy)

Jak robimy pierniczki?

przepis na pierniczki

Zaczynamy od masła i cukru. Masło musi być miękkie. Możemy utrzeć masę w makutrze, lub użyć miksera. Dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, jaja i miód. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto ręką.

Wyciągamy ciasto na stół i toczymy kulkę. Jeśli się lepi podsypujemy mąką i powtarzamy czynność do momentu kiedy ciasto odlepi nam się od ręki bez zostawiania śladów.

Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla mam /KLIKNIJ żeby dołączyć/

Następnie wkładamy kulkę do worka i zostawiamy na 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 170 stopni.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na około 3 mm. My to robimy na papierze do pieczenia dzięki czemu łatwo się odkleja. Obok mamy już przygotowaną blachę wyłożoną papierem i leciuteńko podsypaną mąką.

Z rozwałkowanego ciasta za pomocą foremek wycinamy choinki, misie, serduszka, gwiazki. Wszystko to na co dziecko ma ochotę. Wycięte kształty układamy na blaszce i wsadzamy do piekarnika (bez termoobiegu na 10 minut (jak zaczyna pachnieć to już jest gotowe).

Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. My proponujemy aby pieczenie pierniczków rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia je przygotowujemy, a drugiego zajmujemy się ich dekorowaniem.

Czym udekorować pierniczki?

przepis na pierniczki

Można samemu zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny ( do równych części lukru dodajemy naturalne barwniki), można posypać samym cukrem pudrem, a można kupić gotowe pisaki do ozdabiania, kuleczki i posypki. Wszystko zależy od inwencji twórczej malucha.

Jesteśmy pewni, że będą to najpyszniejsze i najpiękniejsze pierniczki na świecie!

Będzie nam miło jeśli polubisz nas na facebooku /KLIKNIJ TUTAJ/ oraz dołączysz do nas na instagramie /KLIKNIJ TUTAJ/