Od kiedy dziecko może jeść pieczarki?
Pieczarki podobnie jak grzyby leśne potrafią budzić kontrowersje. Szczególnie jeśli chodzi o spożywanie ich przez małe dzieci. Niektórzy twierdzą nawet, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i tutaj się mylą! Jednak to osobny temat, bo o nie o grzybach leśnych (które dla maluchów faktycznie nie są wskazane), a o pieczarkach tutaj mowa.
Będąc już przy kontrowersjach warto zwrócić uwagę, że ostatnimi czasy burzliwy temat budzi dieta kobiet w ciąży, matek karmiących czy właśnie dzieci. Wiele osób sprzecza się o to, co powinny jeść takie osoby, a co w ich diecie jest absolutnie zakazane. Dzieje się tak dlatego, że zalecenia na przestrzeni ostatnich lat uległy zmianie i nie są one już tak restrykcyjne.
Od kiedy wprowadzić pieczarki w diecie dziecka?
Oczywiście wszystko zależy od ilości. W niektórych posiłkach dedykowanych dzieciom (np. słoiczki dla dzieci), pieczarkę w składzie znajdziemy już od 9 miesiąca życia, jednak jest to znikoma ilość. Wszystko zalezy od obróbki i ilości pieczarek w posiłku. Mówi się , że roczne dziecko może jeść już wszystko, z dbałością o to aby dania były lekkostrawne, najlepiej bez smażenia. Pieczarki są mniej ciężkostrawne od grzybów leśnych. Zupka z ugotowanymi i drobno pokrojonymi pieczarkami, oraz dużą ilością innych warzyw będzie w sam raz.
Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla fajnych kobiet /KLIKNIJ żeby dołączyć/
Jeśli mówimy o innych daniach z pieczarkami, czyli sosów, pieczarek pieczonych, nadziewanych itp to najbezpieczniejszy okres kiedy wprowadzimy takie potrawy do diety dziecka jest to 3 rok życia. Jednak tak jak wspomniałam zależne jest to od proporcji.
Dlaczego mamy boją się pieczarek?
Z innymi grzybami uważamy głównie ze względu na ryzyko zatrucia, a dlaczego tak boimy się pieczarek w diecie dziecka? Wiele mam przypuszcza, że mogą dziecku zaszkodzić i faktycznie istnieje takie ryzyko z racji na to, że są ciężkostrawne. Pieczarki zawierają podobną do chityny grzybów substancje, a układ pokarmowy dziecka jest delikatny. Jednak to jedyna obawa jaka może towarzyszyć pieczarkom. Dziecko może co najwyżej nabawić się niestrawności, jednak na pewno się nie zatruje pieczarkami. Jednak mówimy tutaj o pieczarkach hodowlanych! Polne pieczarki niestety podobne są do trujących grzybów, dlatego nie wolno ryzykować.
Zobacz rabat dla czytelników na pyszne i zdrowe produkty – idealne dla dzieci /KLIK/
Czy to prawda, że pieczarki nie mają żadnych wartości?
To akurat mit, z którym w gruncie rzeczy spotykamy się bardzo często. Opinia ta wzięła się z faktu, że pieczarki ciężko stawić, dlatego też występuje problem z wchłanialnością witamin czy pierwiastków, które zawarte są w pieczarkach. A co w nich znajdziemy? Przede wszystkim witaminy z grupy B, w mniejszych ilościach witaminy C i D. Ponadto lektyny, które mają działanie antynowotworowe, potas, cynk lub magnez. Oczywiście wszystkie te składniki pokrywamy w diecie dziecka w inny sposób, więc wprowadzanie pieczarek nie jest konieczne. Raczej wprowadza się je z racji na nowe walory smakowe, poznawanie nowych dań przez malucha, niż z racji na wartości.
Reasumując: Można podawać dzieciom pieczarki po 1 roku życia i nie są dla nich szkodliwe. Pieczarki lepiej wprowadzać stopniowo i w małych ilościach. Uważać na obróbkę, niech nie będą to pieczarki smażone na tłuszczu, gdyż będą jeszcze bardziej ciężkostrawne. Zupa pieczarkowa z kolei może być ciekawym urozmaiceniem jadłospisu dziecka.