Pasta do kanapek? – trzy genialne przepisy i smaki

Kuchnia
pasta do kanapek

Nadszedł czas pikników i grilli. Jest coraz cieplej i coraz rzadziej mamy ochotę na mega kaloryczne dania. Świetnie się sprawdzają w takich okolicznościach różnorakie pasty do kanapek, warzyw, czy chrupkiego pieczywa. Można je zapakować w małe słoiczki i zabrać ze sobą na kocyk, żeby mieć pod ręką przekąskę, w przypadku kiedy dopadnie nas głód. Świetnie się też sprawdzają na różnych imprezach.

Pokażę wam trzy moje ulubione pasty. Dwie są wege, a jedna może być jeśli tylko będziecie chcieli. Jeśli chodzi o składniki to zróbcie więcej i łączcie w takich proporcjach, żeby wam smakowało. Ja tak robię. Nawet jeśli coś zostanie, to zawsze można wykorzystać do innych dań.

Robi się je szybko. Robiąc je równocześnie wszystkie razem, odpalając 4 palniki na kuchence, potrzebujemy około 30 minut na te trzy pasty.

Pasta do kanapek: z papryki i batata

pasta do kanapek

Batata po prostu obieram, kroję w kostkę i gotuję w wodzie z małą ilością soli. Odcedzam jak jest miękki. Paprykę kroję w kawałki i smażę na małym ogniu. Jeśli akurat mam w planach jakieś większe gotowanie, to zarówno batata, jak i paprykę piekę w piekarniku. Smażę cebulkę na osobnej patelni (przyda się też do kolejnej pasty). To wszystko miksuję z domieszką soli, papryki słodkiej, ostrej, wędzonej. Dodaję starty ząbek czosnku. Ma lekki, słodkawy smak. Tym razem dodałam do niej małą łyżeczkę masła orzechowego (takiego gdzie w składzie są tylko orzechy). Bataty aż proszą się o tymianek i rozmaryn, który dodaję na sam koniec.

Podaję ją z okrągłym pumperniklem. Wygląda genialnie, a takie małe kęsy znikają w ekspresowym tempie. Ponadto taki chlebek ma genialny skład i na długo zaspokaja głód.

Pasta do kanapek: z fasoli pinto (smalec z fasoli)

pasta do kanapek

Odmiana pinto to fasolka beżowa centkowana (1 puszka). Oczywiście można użyć też białej ale ta wygląda ładniej. Jeśli nie jecie mięsa, to po prostu nie dodajcie skwarek. Jeśli jecie, to usmażcie kawałeczki boczku, które dodacie do pasty. Do zmiksowanej fasoli (bez zalewy) dodajemy przestudzoną smażoną cebulkę, skwarki, sól, pieprz, oraz majeranek. Ścieramy mały ząbek czosnku.

pasta do kanapek

Jeśli pasta jest zbyt zwarta, to dodajcie troszeczkę wody (łyżkę, dwie) oraz troszkę oleju. Podaję na chrupiących grzankach z grahamki.

Pasta do kanapek: z ciecierzycy i kolendry

pasta do kanapek

Uwielbiam kolendrę i uwielbiam cieciorkę (1 puszka).  Tu trochę pokombinowałam w trakcie przygotowań i tak: odlewamy zalewę, miksujemy (będzie bardzo zbita, ale zaraz temu zaradzimy) ze świeżą kolendrą i czosnkiem. Dodałam małą łyżeczkę masła orzechowego, oraz oliwy z oliwek. Miksowałam dalej, żeby sprawdzić konsystencję. Sól, pieprz, pół łyżeczki soku z cytryny podbiło smak. Jeśli dalej pasta nie ma kremowej konsystencji dodaj łyżkę oliwy i łyżkę wody.

Podaję ją z chrupkim, pełnoziarnistym pieczywem z dodatkiem pestek z dyni. Smakuje genialnie.

pasta do kanapek

Wszystkie te pasty świetnie się uzupełniają i polecam żeby podawać je w takim zestawieniu. A jeśli macie jakieś inne sprawdzone przepisy na smarowidła to podzielcie się nimi w komentarzu. Chętnie je wypróbuję.

Zachęcam do polubienia mojego facebooka /KLIK/ oraz instagrama /KLIK/ – wtedy będziesz na bieżąco. Zapraszam Cię też do mojej malinowej grupy dla fajnych kobiet /KLIK/