Pełnoziarniste muffinki bez cukru dla całej rodziny – zdrowe i pyszne nawyki

Kuchnia

Kiedy dowiedziałam się, że nie mogę jeść cukru kompletnie się tym nie przejęłam, bardziej było mi smutno że będę musiała przerzucić się na pełnoziarniste produkty. Wydawało mi się, że nie da się zrobić puszystego wypieku z pełnego ziarna. Ale metodami prób i błędów babeczki, czy tam muffinki wychodzą przepyszne.

W dobie kiedy cukier jest wszędzie i dzieci są uzależnione od słodyczy warto wprowadzać zamienniki, które zmienią nawyki całej rodziny. Ja nie jem cukru, bo mam insulinooporność /KLIK/

Przepis na babeczki pełnoziarniste

pełnoziarniste muffinki babeczki

  • Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej ( ja daję pszenną, czasami dorzucam łyżkę gryczanej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub łyżka płaska sody)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mleka (ja czasami daję jogurt lub maślankę)
  • 1/3 szklanki oleju (daję rzepakowy – jest najzdrowszy)
  • szczypta soli

Jak robimy pełnoziarniste muffinki?

pełnoziarniste muffinki babeczki

Do mąki dodaję proszek do pieczenia (lub sodę), sól, ksylitol. Do tego dodaję dwa jaja, oraz mleko. Ucieram i powoli dolewam olej. To bardzo wazne żeby bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki, przy mące pełnoziarnistej moga pojawić się grudki. Ja używam zwykłej łyżki do wyrabiania ciasta, ale oczywiście jak najbardziej możesz użyć miksera.

Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla fajnych kobiet /KLIKNIJ żeby dołączyć/

Co do środka babeczek?

Tym razem dodałam gorzką czekoladę 70%. Ale często dodaję cynamon (zbija cukier) i kawałeczki jabłka, oraz owoce typu malina/ jeżyna. Kiedyś do ciasta dodałam startą na cienkich oczkach marchewkę (mało) i wyszło swietnie. Próbowałam też do ciasta dodać niedojrzałego banana (ma niższy indeks glikemiczny), ale nie róbcie tego – jeśli nie macie problemu z poziomem cukru we krwi dajcie mocno dojrzałego – doda słodyczy.

Jak pieczemy babeczki pełnoziarniste?

pełnoziarniste muffinki babeczki

Normalnie piecze się 20 minut, w 200 stopniach. I jeśli macie normalne piekarniki to tak zróbcie. Ja mam od niedawna ten piekarnik /KLIK/ i wszystko piecze się szybciej i w mniejszej temperaturze. Tu wystarczyło 15 minut.

Jak zmienia się smak po odstawieniu cukru?

pełnoziarniste muffinki babeczki

Zmienia się i to bardzo. Teraz już nie byłabym w stanie zjeść zwykłej muffinki, bo byłaby za słodka. Kawa z cukrem jest nie do wypicia, a smak słodki zapewnia mleko. I tak samo pierwsze muffinki były „takie dziwne” i mało słodkie, a teraz są szczytem słodyczy. Zapewniem cię, że jeśli od małego twoje dziecko będzie miało ograniczany cukier, to te babeczki będą mu smakowały jak mało co. Smacznego!

Jeśli podoba Ci się wpis to zapraszam na facebook /KLIK/ i Instagram /KLIK/

pełnoziarniste muffinki babeczki

Jeżeli chcesz wprowadzić zdrowie do menu twojego dziecka i całej rodziny zernij na wpisy:

–> Daj dziecku przykład! Jak zmienić złe nawyki żywieniowe dziecka /KLIKNIJ/

–> Jak przemycać zdrowe produkty do rodzinnej diety – kilka przepisów /KLIKNIJ/

–> Jak zrobić zdrowy i pyszny budyń z kaszy jaglanej? /KLIK/

–> Jak zrobić zdrowy serek straciatella dla dziecka samemu. Stop kupnym serkom! /KLIK/

–> Trzy pyszne śniadania dla dzieci – do zrobienia w 10 minut /KLIK/

–> Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami (wegańskie, bez mąki i cukru) /KLIK/