Pyszne placuszki dla dzieci – 3 przepisy które pokochają twoje dzieci

Kuchnia
placuszki dla dzieci

Placuszki to świetna alternatywa dla kanapek, szczególnie dla najmłodszych. Dzieci zwykle nie lubią kanapek, zaś placuszki wcinają z apetytem. Także te z pełnoziarnistej mąki i bez grama cukru. Warto im w ten sposób przemycić zdrowe składniki, takie jak pełnoziarnista mąka, kefir, twarożek czy płatki owsiane. A nawet warzywa, np. szpinak czy dynię. Ania z Kęsów Codzienności ma dla was 3 propozycje na pyszne placuszki śniadaniowe: serowe, szpinakowe i truskawkowe. Rekomenduje smażenie bez tłuszczu, wtedy jest o wiele lżej i zdrowiej. Wasze dzieci (i wy) będziecie zachwycone.

Placuszki z truskawkami owsiane – bez białej mąki, bez cukru

Porcji: 5-6 (ok 40 placków), Czas: 20-25 minut

Składniki:

  • 300 g truskawek, umytych, odszypułkowanych (mozesz je kupić TUTAJ/
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka maślanki
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dojrzały banan

Serowe placuszki na kefirze bez cukru

placuszki dla dzieci

Porcji: 4-5 (ok 28-30 placków), Czas: 20-25 minut

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 ml kefiru
  • 100 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ½ banana dojrzałego (można pominąć)
  • garść rodzynek
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki pdp
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Ser i jajka z miodem zmiksuj do rozdrobnienia twarogu.
  2. Dodaj rozgniecionego widelcem banana, mleko i kefir. Wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksuj wszystko do połączenia. Na końcu wmieszaj rodzynki.
  3. Smaż bez tłuszczu po 1 łyżce ciasta na placuszek, aż się zarumienią.

Placuszki banowe (szpinakowe) bez białej mąki

placuszki dla dzieci

Porcji: 4-5, Czas: 20 minut

Składniki:

  • 150 g szpinaku świeżego baby
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki miodu lub innego słodziwa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do kielicha blendera stojącego wrzuć banany, wbij jajka i dodaj część szpinaku. Zmiksuj do połączenia. Wsyp resztę listków szpinaku i ponownie zmiksuj.
  2. Wsyp mąki, dodaj ewentualne słodziwo i zmiksuj do połączenia w jednolite ciasto.
  3. Smaż po 1-2 łyżce ciasta na placek. Placuszki są delikatne, szybko się smażą. Gdy wierzch zacznie się ścinać, odwróć na drugą stronę. Podawaj, z czym lubisz.

Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla fajnych kobiet /KLIKNIJ żeby dołączyć/

Dziewczyny, jeśli uważacie że ten wpis komuś może pomóc, albo chcecie żeby Wasi znajomi zjedli te pyszne placuszki od Ani, to wrzućcie ten wpis na swoją tablicę, udostępnijcie, puście w świat. /KLIK/ Dziekuję <3

——————————
Ania Wojtyna, podwójna mama i blogerka – prowadzi blog Kęsy Codzienności Matki Blogerki, gdzie odkrywa przed wami rodzinne przepisy na obiady, desery i ciasta, prawdziwe życie matki i blogerki czy kulisy tej podwójnej roli. Ma też kilka wartościowych e-booków z przepisami do pobrania /KLIK/, a przed świętami dzieli się swoją wiedzą i pomysłami w ramach Kulinarnego Kalendarza Adwentowego. Przygotowuje też Planer obiadów I obiad z głowy! Co środę publikuje nowy przepis, co jakiś czas w sobotę pojawiają się artykuły z tematów macierzyństwa i rodzicielstwa oraz o kulisach blogowania. Sporo też się dzieje na profilach społecznościowych, myślę. Warto być na bieżąco.