Placuszki to świetna alternatywa dla kanapek, szczególnie dla najmłodszych. Dzieci zwykle nie lubią kanapek, zaś placuszki wcinają z apetytem. Także te z pełnoziarnistej mąki i bez grama cukru. Warto im w ten sposób przemycić zdrowe składniki, takie jak pełnoziarnista mąka, kefir, twarożek czy płatki owsiane. A nawet warzywa, np. szpinak czy dynię. Ania z Kęsów Codzienności ma dla was 3 propozycje na pyszne placuszki śniadaniowe: serowe, szpinakowe i truskawkowe. Rekomenduje smażenie bez tłuszczu, wtedy jest o wiele lżej i zdrowiej. Wasze dzieci (i wy) będziecie zachwycone.
Placuszki z truskawkami owsiane – bez białej mąki, bez cukru
Porcji: 5-6 (ok 40 placków), Czas: 20-25 minut
Składniki:
- 300 g truskawek, umytych, odszypułkowanych (mozesz je kupić TUTAJ/
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka maślanki
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 dojrzały banan
Serowe placuszki na kefirze bez cukru
Porcji: 4-5 (ok 28-30 placków), Czas: 20-25 minut
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 ml kefiru
- 100 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- ½ banana dojrzałego (można pominąć)
- garść rodzynek
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki pdp
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Ser i jajka z miodem zmiksuj do rozdrobnienia twarogu.
- Dodaj rozgniecionego widelcem banana, mleko i kefir. Wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksuj wszystko do połączenia. Na końcu wmieszaj rodzynki.
- Smaż bez tłuszczu po 1 łyżce ciasta na placuszek, aż się zarumienią.
Placuszki banowe (szpinakowe) bez białej mąki
Porcji: 4-5, Czas: 20 minut
Składniki:
- 150 g szpinaku świeżego baby
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki miodu lub innego słodziwa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera stojącego wrzuć banany, wbij jajka i dodaj część szpinaku. Zmiksuj do połączenia. Wsyp resztę listków szpinaku i ponownie zmiksuj.
- Wsyp mąki, dodaj ewentualne słodziwo i zmiksuj do połączenia w jednolite ciasto.
- Smaż po 1-2 łyżce ciasta na placek. Placuszki są delikatne, szybko się smażą. Gdy wierzch zacznie się ścinać, odwróć na drugą stronę. Podawaj, z czym lubisz.
Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla fajnych kobiet /KLIKNIJ żeby dołączyć/
Dziewczyny, jeśli uważacie że ten wpis komuś może pomóc, albo chcecie żeby Wasi znajomi zjedli te pyszne placuszki od Ani, to wrzućcie ten wpis na swoją tablicę, udostępnijcie, puście w świat. /KLIK/ Dziekuję <3