Rzeżucha – załóż z dzieckiem zdrowy ogród na Wielkanoc

Kuchnia

Tak się już utarło, że rzeżuchę sadzimy na Wielkanoc i zazwyczaj spełnia ona tylko rolę świątecznej dekoracji. Sklepy są pełne doniczek wypełnionych rzeżuchową trawą, kurczaczkami, jajkami i zajączkami. Tych kupnych rzeczywiście nie powinniśmy jeść, nigdy nie wiadomo jakich nawozów i chemii użyto.

Dzieci nie zawsze lubią „zielone”, ale z pewnością jeżeli sami w uprawie zielonego będą maczały łapki, to i chętniej potem spróbują rzeżuchę na talerzu.

RZ1

Co jest potrzebne do uprawy rzeżuchy?

To proste. Sposoby są dwa. Jeden to płaska tacka/ talerz, wata lub lignina (gruba warstwa), nasionka i woda (spryskiwacz będzie super). Absolutnie nie polecamy papieru toaletowego. Zazwyczaj jest on z różnymi chemicznymi dodatkami i szybko wysycha. Drugi sposób to doniczka z ziemią. W doniczce roślinki wyrosną nam o wiele większe. W ziemi jest dużo minerałów, które wspomogą ich wzrost.

Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla mam /KLIKNIJ żeby dołączyć/

Jak zacząć naszą uprawę?

Tu też są różne szkoły. W pierwszym dniu nasionka potrzebują dużo wody. Dziecko może do słoika wsypać nasionka i zalać wodą. Potem co jakiś czas należy sprawdzać, czy już napęczniały. Zazwyczaj już po kilku godzinach objętość się zwiększa.

W międzyczasie, razem z dzieckiem przygotowujemy podłoże:

  • Doniczka z ziemią musi być w miarę wilgotna, ale nie mokra. Nasionka niezbyt gęsto przekładamy (np łyżeczką) – powinna być jedna warstwa. Przysypujemy około pół centymetrem ziemi i spryskujemy wodą. Pamiętamy o regularnym podlewaniu.
  • Lignina i wata muszą być stale wilgotne, nie możemy dopuścić do wyschnięcia. Przekładamy warstwę nasionek i czekamy.

Dziecko ma możliwość oglądania, jak rzeżucha puszcza korzonki, pędy i rośnie z dnia na dzień. Nasza uprawa na ligninie jest gotowa do spożycia kiedy rzeżucha osiągnie około 5 cm.

RZ2

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Przede wszystkim to koktajl witaminowy. Zawiera m.in. witaminę A, B1, B2, C, E, K, PP, wapń, żelazo, sole mineralne, kwas foliowy, siarkę, żelazo, chrom, fosfor, oraz jod. Świetnie smakuje w sałatkach i na kanapkach.

Będzie nam miło jak skomentujesz nasz wpis na facebooku /KLIK/

RZ3

Posadźcie z dziećmi swoją rzeżuchę już teraz, nie czekajcie na Wielkanoc 🙂

———————————————–

Jeśli podoba Ci się wpis, polub go lub skomentuj na fb klikając /TUTAJ/
Śledź nas na Instagramie, klikając /TUTAJ/
Dziękujemy, że jesteś z nami <3