Ręka w górę, kto nie zna i nie stosował syropu z cebuli. Zazwyczaj nasze mamy i babcie w pierwszej kolejności, kiedy słyszały nas kaszel robiły syrop z cebuli i cukru. Podawany kilka razy dziennie łagodził kaszel i wspomagał organizm w walce z przeziębieniem. Co zatem znajduje się magicznego w tej cebuli, ze działa cuda?
Właściwości syropu z cebuli
Kiedy mówimy o cebuli do syropu to mamy na myśli zwykłą cebulę. Nie czerwoną, po prostu zwykłą cebulkę w łupince.
Syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe i łagodzące podrażnienia spowodowane kaszlem. Zawiera dużo witamin, m.in. A, B1, B2, C, PP. Jest też nośnikiem wielu mikroelementów jak cynk, selen, wapń i fosfor.
Kiedy stosować syrop z cebuli?
Przy przeziębieniach, spadkach odporności, anemii, kaszlu, gorączce, stanach zapalnych gardła, przy przemarznięciu.
Składniki potrzebne do zmodyfikowanego syropu:
Podstawowy przepis to cebula i cukier, ale ponieważ jesteśmy przeciwnikami białego cukru (trzcinowego też) to zastępujemy go miodem. O pozytywnych właściwościach miodu nikomu mówić nie trzeba.
- 2 cebule
- Miód (my mieliśmy lipowy. Czytaj skład miodów i sprawdzaj kraj produkcji, bo część miodów chińskich to mieszanki, które ze zdrowiem niewiele mają wspólnego)
- Cytryna
- Imbir
Jak zrobić syrop z cebuli, cytryny, imbiru i miodu?
- Ważne żeby dokładnie wyszorować i sparzyć cytrynę. Następnie tniemy ją w plasterki, a potem w ćwiartki.
- Imbir, jeśli chcemy możemy obrać. Tniemy w cieniutkie plasterki.
- Cebulę obieramy, a następnie tniemy albo w kostkę (szybciej puści sok) albo w plasterki. Styl dowolny.
- W słoiku układamy warstwy cebuli, cytryny, imbiru. Robimy to naprzemiennie żeby składniki się przegryzły. Można każdą warstwę posmarować miodem, a można na samym końcu zalać miodem.
Bardzo ważna sprawa: składniki nie mają się „topić” w miodzie bo nie puszczą soku. Miodu powinno być około połowy wysokości słoika. Następnie kilkukrotnie po zakręceniu, odwracamy słoik, tak aby miód oblepił zawartość.
Przez około 5 godzin syrop powinien stać w cieple. Jak już cebula puści sok (3/4 zawartości słoika razem z miodem) to wkładamy syrop do lodówki.
Dołącz do naszej zamkniętej grupy dla mam /KLIKNIJ żeby dołączyć/
Można po pierwszym dniu (np tłuczkiem do ziemniaków) ubić składniki z syropu, a następnie przecedzić. Dzięki temu syrop trzymany w lodówce przedłuży swoją żywotność co najmniej o 1 – 2 dni.
Standardowy syrop z cebuli może stać w lodówce do maksymalnie 4 dni.
Dawkowanie syropu z cebuli
Syrop ma działanie wykrztuśne, zatem pamiętajmy żeby ostatnią dawkę podać dziecku do godziny 17.00. Zazwyczaj podaje się około łyżki stołowej syropu, cztery razy dziennie.
WAŻNE: upewnij się, że dziecko nie ma uczulenia na miód i pyłki. Jeśli tak to zamiast miodu użyj cukru, lub ksylitolu brzozowego.
Na zdrowie!
—> Zobacz jak wzmocnić odporność swojej rodziny naturalnym sposobami /KLIK/
Jeśli podoba Ci się wpis to zapraszamy na facebook /KLIK/ lub instagram /KLIK/